Kunststof Productietechnieken

Stomp- of spiegellassen

Stomplassen, ook wel spiegellassen genoemd, is een lastechniek waarbij de te verbinden uiteinden gedurende een bepaalde tijd tegen de warme spiegel aangedrukt worden. Daarna wordt de spiegel verwijderd en worden de uiteinden stomp tegen elkaar aan gedrukt en een bepaalde tijd onder druk gehouden.


Tevens kunnen wij Infraroodlassen. Dit is een stomplasmethode waarbij de lasspiegel een infrarood stralingselement is. De te lassen buis of het hulpstuk komt niet tegen het infrarood element aan maar wordt door de infraroodstralen aangestraald.


Wij kunnen spiegellassen van PE, PP en PVDF tot een diameter van 355mm.


Elektromoflassen

Bij PE-elektromoflassen wordt de buis uitwendig geschild en schoongemaakt. Na plaatsing van de mof op de buis wordt de mof ingeklemd en wordt een in de fitting aangebrachte weerstandsdraad verwarmd door middel van stroom.


Het materiaal rondom de lasdraad gaat smelten en zet uit als gevolg van de warmte. Hierdoor wordt de ruimte tussen de buis en de fitting opgevuld waardoor de buis ook wordt verwarmd en in de laszone smelt. Door toenemende uitzetting van het materiaal tussen buis en fitting wordt de lasdruk opgevoerd en ontstaat een goede verbinding.

Extrusielassen

Extrusielassen is een lasmethode die vaak wordt toegepast als bijvoorbeeld spiegellassen niet mogelijk is door afwijkende constructies, speciale lassen en moeilijk te bereiken plekken.


Bij extrusielasssen wordt kunststof op een vergelijkbare manier gelast als het lassen van metaal. De lasextruder is een lasapparaat met een lasdraad van hetzelfde materiaal als het te lassen element. Een soort fohn aan het uiteinde van de lasextruder verwarmt de lasnaad. De vloeibare lasdraad uit de extruder maakt verbinding met het kunststof en word door de extruder in de lasnaad gedrukt.

Hecht- en draadlassen

Kunststof draadlassen wordt ook wel hetelucht-, heetgas- of snellassen genoemd. Draadlassen is een lasmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van verwarmde lucht met behulp van een handföhn en kunststof lasdraad.



Draadlassen kan worden toegepast bij de meeste thermoplastische kunststoffen voor het verbinden van dezelfde materialen onderling.


Alle kunststofproducten worden eerst gehecht. Dit is een techniek waarbij wij aan de hand van hete lucht de producten van een dun lasje voorzien. Door het hechten blijven de onderdelen op haar plaats zitten wanneer wij overgaan naar de tweede techniek.


Lijmen

Kunststof lijmen betekent het verbinden van meerdere onderdelen met behulp van lijm. Hiervoor worden verschillende lijmsoorten gebruikt, afhankelijk van de materialen van de verschillende onderdelen. Denk aan PVC lijm, secondelijm en oplosmiddel houdende lijm.



Kunststof lijmen kan zowel voor halffabricaten als eindtoepassingen. Het is een goede keuze als twee delen met elkaar verbonden moeten worden en het oppervlak volledig glad moet zijn. Esthetisch gezien is kunststof lijmen dan een beter keuze dan bijvoorbeeld schroeven. 

Afwerking

We zorgen er niet alleen voor dat het af ís, maar ook dat het af oogt! 


De afwerking is van essentieel belang om de veiligheid te verbeteren, de functionaliteit van de onderdelen te waarborgen en de algehele kwaliteit van het eindproduct te verhogen.



Wij streven naar een circulair proces met waardebehoud van alle kunststof restmaterialen, zodat ‘downgrading’ van het materiaal kan worden voorkomen. Uiteraard willen we dat A-kwaliteit materialen weer in worden gezet voor de productie van A-kwaliteit producten, zodat we samen het gebruik van kostbare natuurlijke grondstoffen kunnen reduceren en duurzaam recyclen.